Nie tylko duży brzuch. Tłuste jedzenie przyczynia się do rozwoju nieuleczalnej choroby

Lubisz tłuste jedzenie? Mamy złe wiadomości. Nie dość, że rośnie od niego brzuch, to na dodatek kurczy się mózg. Nowe badania pokazują, jak duże spustoszenie w naszym organizmie wywołuje dieta wysokotłuszczowa.
Potwierdzono kolejny niepokojący negatywny skutek otyłości /Fot. Pixabay
Potwierdzono kolejny niepokojący negatywny skutek otyłości /Fot. Pixabay

Zespół uczonych z Uniwersytetu Australii Południowej pod kierownictwem prof. Xin-Fu Zhou i prof. Larisy Bobrovskayi odkrył związek między dietą wysokotłuszczową i spadkiem zdolności poznawczych. Myszy karmione przez 30 tygodni tłustymi pokarmami nie dość, że zachorowały na cukrzycę, to jeszcze nabawiły się spadku zdolności poznawczych, w tym stanów lękowych, depresji, a nawet choroby Alehzimera.

Czytaj też: Czym jest spowodowana otyłość? Naukowcy wskazują na więcej niż jeden czynnik

Gryzonie z upośledzonymi funkcjami poznawczymi były bardziej narażone na nadmierne tycie z powodu nieprawidłowości metabolicznych. Eksperymenty te dodają dowodów łączących przewlekłą otyłość i cukrzycę z chorobą Alzheimera, na którą do 2050 r. może cierpieć 100 mln osób na świecie. Szczegóły opisano w czasopiśmie Metabolic Brain Disease.

Prof. Larisa Bobrovskaya mówi:

Otyłość i cukrzyca upośledzają ośrodkowy układ nerwowy, nasilając zaburzenia psychiczne i spadek zdolności poznawczych. Wykazaliśmy to w naszym badaniu na myszach.

Duży brzuch, mały mózg

Myszy biorące udział w eksperymencie losowo podzielono na dwie grupy – jedna była karmiona standardowymi pokarmami, a druga dietą wysokotłuszczową (począwszy od 8. tygodnia życia zwierzęcia). Badanie trwało łącznie 30 tygodni, a ilości przyjmowanych pokarmów, masa ciała i poziom glukozy były monitorowane w różnych odstępach czasowych.

Myszy na diecie wysokotłuszczowej znacznie przybrały na masie, co jest oczywiste, ale ponadto rozwinęła się u nich insulinooporność. Gryzonie zaczęły się zachowywać nienormalnie w stosunku do myszy karmionych standardowymi pokarmami. Wykryto znaczne pogorszenie zdolności poznawczych i patologiczne zmiany w mózgu związane z chorobą Alzheimera.

Czytaj też: Zimna woda zabezpiecza przed demencją? Nowe badanie

Prof. Larisa Bobrovskaya dodaje:

Osoby otyłe mają około 55% zwiększone ryzyko rozwoju depresji, a cukrzyca podwaja to ryzyko. Nasze odkrycia podkreślają znaczenie zajęcia się globalną epidemią otyłości. Połączenie otyłości, wieku i cukrzycy z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do spadku zdolności poznawczych, choroby Alzheimera i innych zaburzeń zdrowia psychicznego.

Już w 2020 r. naukowcy z University College London (UCL) odkryli, że osoby o wskaźniku masy ciała (BMI) odpowiadającemu nadwadze lub otyłości, byli bardziej narażeni na rozwój demencji. Potwierdzono także, że otyłość brzuszna (związana z dużym obwodem talii) jest czynnikiem ryzyka, który częściej dotyka kobiety niż mężczyzn. Związek między otyłością a demencją był niezależny od tego, czy dana osoba była palaczem, cukrzykiem, miała nadciśnienie, czy była nosicielem genu APOE ε4 – genetycznego czynnika ryzyka choroby Alzheimera i powiązanych demencji.